Så mycket kostar veden – egentligen

En sprakande brasa i kaminen är både mysigt och ger billig värme. Men du sparar mycket genom att vara påläst när du handlar veden.

Att värma huset med ved är ett av de absolut billigaste värmealternativen, speciellt om du är villig att göra mycket jobb – köpa långved som du sågar, klyver och torkar själv. Många husägare med vedpanna och ackumulatortank väljer den metoden för billigast möjliga uppvärmning.

Men den arbetsinsatsen lockar kanske inte dem vars hus värms med direktel och där braskaminen bara är ett komplement. Alternativet är då att köpa veden kluven och klar för kaminen. Men det är inte helt lätt att bedöma vedens energivärde eller ens hur mycket ved man köper.

Och mysighetsfaktorn i all ära – om värmen inte blir billigare än den som din elleverantör kan ge faller idén med braskamin snabbt.

En snabb marknadsöversikt visar att priset för en kubik kluven björkved varierar väldigt mycket. Från 350 kronor i Blocketannonser med bara ett mobilnummer som kontakt till 950 kronor på proffsigt utformade företagshemsidor som redovisar både adress och organisationsnummer.

De stora prisskillnaderna är en känslig fråga. Flera vedhandlare vi pratar med konstaterar att branschen är ”mycket märklig” och pekar främst på att många lantbrukare har vedförsäljning från den egna skogen som biinkomst. De renodlade vedförsäljarna hävdar att lantbrukarna både ”tar för lite betalt för sin tid” och i många fall säljer veden svart.

Skilj på stjälpt och travat

Men även när du hittat en seriös säljare med priser du är nöjd med gäller det att ha koll på vedens måttenheter. Ofta säljs färdigkluven ved i kubikmeter stjälpt mått; vedklabbarna ligger då huller om buller.

Mäter försäljaren i stället travat mått blir kubikmeterpriset betydligt högre. En travad kubikmeter innehåller mycket mindre luft och motsvarar ungefär 1,6 stjälpta kubik.

Att ange ett exakt omräkningsvärde går inte. Flera faktorer spelar in, till exempel: vedtränas storlek, hur noggrant de travas och hur veden levereras (tio stjälpta kubik på ett traktorflak blir mer travat än om veden stjälps i tio enkubikspåsar).

De nätpåsar ved om 40 liter som säljs på bensinmackar och stormarknader är travade. Femton sådana påsar motsvarar alltså ungefär en kubikmeter stjälpt mått.

Trädslaget spelar också roll för hur mycket värmeenergi du får för pengarna. Ju tätare trä desto mer energi. Björkved ger till exempel tolv procent mer energi än tall men 16 procent mindre än bok.

Så gott som alla försäljare säljer björkved. Många säljer även ”blandved” som kan innehålla vilken blandning av trädsorter som helst. Fråga vad som ingår i blandveden innan du köper.

Undvik sur ved

Även träets fukthalt påverkar energiutbytet. Att elda sur ved är slöseri på flera sätt. Den höga fukthalten minskar vedens energivärde och kaminens verkningsgrad. Veden värmer alltså betydligt sämre. Dessutom ökar miljöutsläppen mångfaldigt med sur ved.

Knappt 20 procents fukthalt ger bäst energiutdelning. Om du väljer att köpa rå ved, vars fukthalt är ungefär 50 procent, kan du torka veden hemma och spara en slant. På våren har vedförsäljarna mycket nykluven ved och lägre priser än på hösten.

Förvara veden luftigt och skyddad mot regn. Luften måste kunna cirkulera, täck bara i nödfall veden med presenning.

Källa: http://www.radron.se/artiklar/sa-mycket-kostar-veden—egentligen/