Dubbelt så bra effekt på eldningen i kaminen. Det är möjligt att få, det gäller bara att göra på rätt sätt.

– Med rätt förbränning får man hög effekt, och bara koldioxid, vattenånga och aska som slaggprodukter, säger Björn Valentin, ordförande i Brasvärmeföreningen.

Björn Valentin och hans förening får ofta frågor om hur man får ut det mesta ur sin ved och samtidigt sparar miljön. Knepen är enkla. Veden ska vara torr. Det är viktigast.

– En fuktig ved innehåller ungefär femtio procent fukt och en torr ved ungefär tjugo procent fukt. Det går därför mer än dubbelt så mycket energi av elden att koka bort vattnet i fuktig ved än i torr, säger Björn Valentin.

Gör en tändbrasa med finhuggen ved, ungefär två och ett halvt till tre kilo. Stapla veden luftigt, korsvis. Använd med fördel tändkuddar eller tändkuber. Det finns att skaffa på bland annat bensinmackar.

– Undvik att använda tidningspapper för tändningen. Det blir inte alls samma effekt, menar Valentin.

När elden är tänd är det mycket viktigt att inte stänga dörren till kaminen direkt. Den ska stå i så kallat startläge, eller öppningsläge.

– Det betyder att den står litegrann på glänt, och det ska den göra i minst 15 minuter. Titta gärna på klockan, för redan efter fem minuter brinner det för fullt – men stänger man dörren för tidigt kommer elden bara att pyra om ett tag, berättar Björn Valentin.

Att det behövs brännbart ämne och syre för att få eld vet alla – men många glömmer den tredje komponenten: temperatur.

– I början är temperaturen i elden och skorstenen för låg. Därför behövs extra syre.

Efter 15 minuter ska dörren stängas. Låt då tändbrasan brinna ner till en fin glödbädd.

Först då är det dags för den vanliga veden.

– Lägg in ungefär två kilo åt gången. Ett vedträ är för lite, säger Björn Valentin.

Omkring två timmar senare är det dags för påfyllning. När du lägger på ny ved ska du se till att du får en öppen låga. Låt sedan luckan stå på glänt tills elden tar sig. Det brukar ta 15 sekunder. Lås sedan dörren.

Under själva brinntiden gäller det att tilluften justeras så att lågan är öppen och klar.

Moderna kaminer är utrustande med ett så kallat Clean-burning system, som gör att elden alltid får tillräckligt med syre för att brinna rent och effektivt. Det gör att det är lätt att elda på rätt sätt.

– Den viktigaste miljömässiga skillnaden är att modern teknik säkerställer en mer fullständig förbränning som bara ger upphov till koldioxid, vattenånga och aska. Fullständig förbränning ger också bättre värmeekonomi, säger Björn Valentin.

Efter eldningen kan det vara dags att tömma askan.

– Gör inte kliniskt rent. Lite aska är alltid bra.

När askan ska städas ut är det viktigt att använda plåtkärl – inte den vanligt förekommande plasthinken eller pappkassen. Och ställ aldrig kärlet på brännbart underlag. Inne i askan gömmer sig ofta fortfarande glöd.

– När glöden säkert har slocknat är det god idé att återföra askan till naturen, säger Björn Valentin.

Det sista tipset från Valentin handlar om estetik – men även här kan man vara mera rädd om miljön.

– Många har kaminer med glasdörrar och om de blir sotiga, fukta ett hushållspapper och doppa försiktigt i askan. Gnid sedan glaset och torka torrt med fuktat hushållspapper. Sedan är det bara att kasta in papperet i spisen och elda upp det med nästa brasa.

– En god tumregel är att alltid tända brasan med rena glas.

Källa: www.villatidningen .se